Există o baghetă magică care îți poate îmbunătăți sau înrăutăți viața; tu cine ai vrea să o dețină?  |  
Zgomotul din jurul platformei Azomureș provine, surprinzător, de la …Azomureș (dar și de la traficul rutier); promite remedieri până la sfârșitul anului viitor.  |  
Fost prim ministru vs. fost taximetrist  |  
Chemarea betonului  |  
Claudiu, omul poză  |  
Lidl chiar le oferă plastic oamenilor să cumpere mai mult?  |  
Târgu Mureș își caută primar. Candidat: Soós Zoltán—Program politic  |  
Cine ne salvează?  |  
Dumnezeul Târgu-Mureșului  |  
Creditul primul copil; Copii doar cu voia primarului, dacă te califici…  |  

Am fost la ziua armatei să vorbesc cu oamenii care ne apără și am plecat acasă mulțumit și cu un nou respect pentru ei.

Am stat de vorbă cu un tip de la Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale (SIIAS, ex DIAS), o structura a politiei române care intervine in situații periculoase, cu infractori înarmați, …e practic versiunea Românească a SWAT-ului din Statele Unite.

Ofițerul mi-a înmânat o serie de arme, de la pistolul Glock (sau vechiul Makarov, ca nu sunt bani de Glock la toată lumea) la pistoale mitraliere, pușcă cu lunetă și inclusiv o armă de vânătoare care trage cu cartușe de plastic, ultimul pas înaintea folosirii forței letale. Mi s-a părut pregătit și in formă fizică top. Sper sa nu aibă nimeni de a face cu ei, pentru binele tuturor.

Am stat de vorba și cu reprezentații ISU, care nu au vrut sa se pronunțe cu privire la filmul cu intervenția de la Colectiv. Pe lângă intervențiile la incendii și accidente, ISU mai are in componenta și scafandri, alpiniști, și geniști care dezamorsează mereu muniții și bombe rămase din al doilea război mondial.

Din nou, păreau ca știu despre ce vorbesc, mai ales că la ISU Horea funcționează Centru Naţional de Formare Formatori in asistenta medicală si Descarcerare.

Ultima vizită am făcut-o la soldații din Armata Română, militarii din diviziile gata de luptă. Aici am avut prima data impresia ca lucrurile sunt și mai serioase (dacă se poate mai serios de atât). Înarmați până in dinți, de la semi-automate pe care le vezi in jocurile video, la mitraliere și mașini de asalt. Băieți unul și unul, atletici, zvelți, serioși; the real deal.

Una peste alta am rămas impresionat, nu atât de echipamentele de război și intervenție in caz de urgențe, cât de oamenii pe care i-am întâlnit și care mi-au inspirat încredere și mi-au câștigat respectul.

Evident că sunt situații în care trebuie să chestionăm, sau să investigăm dacă cei responsabili cu salvarea vieților au intervenit legal, sau eficient, cum se vehiculează frecvent în cazul Colectiv, dar simplul faptul că există astfel de oameni care sunt gata să intre în foc pentru noi, să iasă cu arma în mână să se lupte corp la corp cu clanuri interlope, sau printre gloanțe și obuze în teatrele de război, m-a făcut să plec spre casă liniștit, și cu un mai mare respect față de acești concetățeni care sunt în prima linie în fața răului. Cinste lor.


Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *