Există o baghetă magică care îți poate îmbunătăți sau înrăutăți viața; tu cine ai vrea să o dețină?  |  
Zgomotul din jurul platformei Azomureș provine, surprinzător, de la …Azomureș (dar și de la traficul rutier); promite remedieri până la sfârșitul anului viitor.  |  
Fost prim ministru vs. fost taximetrist  |  
Chemarea betonului  |  
Claudiu, omul poză  |  
Lidl chiar le oferă plastic oamenilor să cumpere mai mult?  |  
Târgu Mureș își caută primar. Candidat: Soós Zoltán—Program politic  |  
Cine ne salvează?  |  
Dumnezeul Târgu-Mureșului  |  
Creditul primul copil; Copii doar cu voia primarului, dacă te califici…  |  

Murim cu zile din cauza poluării

Majoritatea orașelor mari din România au atins în anumite momente un nivel de poluare extremă. Cei de la The New York Times au publicat recent un studiu cu poluarea in majoritatea orașelor lumii, iar Clujul e orașul care a atins cel mai mare nivel de poluare din țară în cea mai poluata zi, o concentrație de microparticule poluante microscopice pe metru cub în 24H de 1664 micrograme, când doza sănătoasă e 12 micro grame, de 137 de ori mai mare, considerată extremă. De menționat că aceste niveluri sunt valorile maxime atinse în 2019, dar media lor zilnică este mult mai mică. Chiar și asa, aceste valori sunt alarmante.

Aceste particule poluante numite PM2.5 sunt produse în principal prin arderea cărbunilor, a combustibililor auto, a chimicalelor în procesele industriale și prin arderea lemnului în sobe sau incendii de pădure.

Nici București, Sibiu sau Târgu-Mureș nu stai mai bine, cu niveluri de 1272 µg/m3 , 769 µg/m3 și respectiv 1173 µg/m3 . Cel mai puțin poluat oraș e Timișoara, cu o concentrație de 118 µg/m3 , și aceasta considerată nesănătoasă.

Aceste niveluri de poluare sunt mai ridicate decât unele din cele mai aglomerate și poluate orașe din lume, precum New-Delhi 951 µg/m3, oraș cu 25 de milioane de locuitori, deși, per total, acest oraș, în medie, este mult mai poluat decât orașele de la noi.

Conform unui studiu prezentat în articol, doar în 2015 au murit 4,2 milioane de oameni la nivel global din cauza poluării, cea mai mare parte în Asia de sud-est (India, China, etc.).

Aceste microparticule mai mici de 2.5 micrometri pătrund adânc în plămâni, și chiar în sânge și duc la producerea bolilor precum astmul, măresc riscul atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale și cauzează probleme de dezvoltare la copii și de afectare a funcțiilor cognitive la persoanele în vârstă, conform studiilor prezentate în articol.

“Accesul la aer curat e într-un fel un drept fundamental al omului” spune Alexandra Karambelas, analist de mediu la universitatea Columbia, care mai atrage atenția ca într-un mediu cu concentrație mare de astfel de particule “nu poți funcționa, nu poți prospera”.

Să continuăm să importăm hârburi, să continuăm fără mașini electrice, piste pentru biciclete și transport în comun nepoluant, să continuăm să radem pădurile, să continuăm cu chimicale și cu sobe pe lemne în buza orașelor; Viitorul sună bine.

Facebook Comments

3 thoughts on “Murim cu zile din cauza poluării

  1. Ce vrajeala de articl e asta ? ” Nici București, Sibiu sau Târgu-Mureș nu stai mai bine, cu niveluri de 1272 µg/m3 , 769 µg/m3 și respectiv 1173 µg/m3 . ” ???

    ” Potrivit datelor de la stațiile Ministerului Mediului, la stația din centrul orașului, joi, indicele de poluare cu PM10 a fost de 91.65µg/m³, iar miercuri de 113.18µg/m³, aceasta fiind practic o medie pentru întreaga zi. Potrivit Legii nr. 104/ 2011 valorile limită pentru protecția sănătății umane pentru Particule în suspensie – PM10 sunt de 50 ug/m3. Practic media este aproape dublă față de limita maxim admisă. Rețeaua Ministerului Mediului nu măsoară și poluarea cu PM2,5.

    În ceea ce privește intervalele orare, situația este și mai neagră. Potrivit airly.eu, miercuri seară, la ora 20.00, pe bd. Barbu Văcărescu, limita maximă de PM10 a fost depășită cu 348% iar cea de PM2,5 cu 476%. De asemenea, la toate cele 11 stații de măsurare din rețea arătau o calitatea slabă a aerului sau una foarte proastă. Practic doar noaptea aerul devine respirabil.

    Potrivit Legii 104/2011, ținta anuală pentru poluarea cu particule în suspensie – PM2,5 trebuie să fie sub 25 ug/m3 și 20 ug/m3 până la 1 ianuarie 2020. ”

    1. am menționat în articol (și se vede și în poză) că sunt nivelurile maxime atinse, însă media zilnică e mult mai mica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *