Creditul primul copil; Copii doar cu voia primarului, dacă te califici…

Nu cumva să faceți copii fără să cereți înainte adeverință de la fisc că v-ați plătit cotizațiile, și dovadă de la forțele de muncă că aveți un loc de muncă stabil —asta pe lângă vârsta care trebuie să fie corespunzătoare, că altfel s-ar putea să vă amendeze Dorin Florea, primarul Târgu-Mureșului și poate o să vă ia și copilul.

Primar la Târgu-Mureș de 20 de ani, Dorin Florea a spus, legat de tema alocațiilor pentru creșterea copiilor, că “populația trebuie conștientizată că responsabilitatea creșterii și formării unui copil este uriașă”, și propune “introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii, anchetă care să țină cont de următoarele lucruri:
– dovada unui loc de muncă și a unei locuințe stabile;
– situație financiară acceptabilă;
– un nivel de educație minim stabilit prin lege;
– vârsta minimă la care un adult să devină părinte, etc. “

Altfel spus, nu mai poți să faci copii când vrei, trebuie să îndeplinești anumite condiții, ca la bancă, când îți iei credit de casă. În orwelliana lume a lui Dorin Florea, oamenii nu vor mai avea control asupra funcțiilor biologice ale propriului corp, nici asupra voinței sau a dreptului de a procrea, de a te perpetua ca individ, de a trăi, practic; Dorin Florea vrea să interzică dreptul la a da viață.

Domnul primar spune că să nu mai aibă voie să facă copii, și astfel să nu li se mai dea bani “la cei apți de lucru care nu vor să muncească, la cei care aduc pe lume copii cu un singur scop: să aibă o sursă de venit. Aceste medii generează infracționalitate crescută, abandon, lipsă de educație etc.
Sunt absolut convins că după o dezbatere serioasă privind această temă și conștientizarea celor ce primesc alocația ca sursă de venit, s-ar relansa și programul de contracepție.”

Dar de ce să nu-i castrăm mai bine domn primar, și ne scăpăm de-o grijă. Ce mai atâtea anchete sociale, comitete și comiții; harști! Extirpam la toată lumea care nu poate să demonstreze un venit sustenabil, și am încheiat bâlciul.

Pentru cei nefamiliari, la Târgu-Mureș există o comunitate de romi izolată în cartierul Valea Rece. E practic o enclavă de oameni abandonați, nedocumentați, neșcolarizați, trăind în derivă, și printre mașini și gunoaie din care în mare parte subzistă. E de prisos să vorbesc despre copii, juvenili, care sunt cu punga de lac la gură prin intersecții, când ar trebui să fie la școală, încercând să-și asigure șansele de procreare in noua lume cu grilă de punctaj a edilului șef. E de prisos să scriu despre copii abandonați, adulți analfabeți și abrutizați de traiul prin frig și gunoaie ,de hrana precară și omniprezentul grog. Pozele de mai jos sunt doar o mica fracție din numărul acestei numeroase comunități.

În 20 de ani, de când e primar, Dorin Florea, putem spune, a avut ceva timp la dispoziție să încerce măcar anumite măsuri de ameliorare a vieții acestor concetățeni. Cu toate acestea, tot ce a reușit e să împrejmuiască și să ascundă lumii, practic, lumea de deasupra centurii Tâgu-Mureșului, cu postere cu imagini și mesaje care îi îndeamnă la muncă și la igienă pe locuitorii din ghetou, scop pentru care le-a și montat niște dușuri (afară, ca la vite) să se spele. Cum ar veni, civilizația se învață din poze și lozinci despre virtutea muncii atârnate de un gard, precum mesajele din lagărele naziste de la Auschwitz.

Foto: revista DOR; Postere la intrarea in cartierul Valea Rece din Târgu-Mureș

Integrarea acestei comunități a eșuat, și astea ne-o spune chiar domnul primar, nereușită pusă tot în cârca oamenilor respectivi, după cum afirmă : “Cu toate eforturile Primăriei Târgu Mureș pentru a integra din punct de vedere social aceste persoane, din păcate nu s-a reușit decât în mică măsură. Iar asta din mai multe cauze, dar cele mai importante sunt cele arătate mai sus.”

Nu știu despre voi , dar 20 de ani e, totuși, o viață profesională de om, o carieră. Nu așteaptă nimeni să produci schimbări culturale masive, și să emancipezi cu forța pe nimeni, dar în 20 de ani, educați de mici, și avut grijă de ei (și de părinții lor analfabeți—care trebuiau educați în același timp cu copii lor) ar fi ieșit deja o generație de ingineri, de IT-iști din Valea rece, de oameni educați care ar fi avut șansa la o viață decentă în România Europeană. Iar oricare altă generație următoare ar fi ieșit din acest ciclu al mizeriei și umilinței; A avut o viață de om la dispoziție să facă din ei oameni, omul Florea, și a eșuat lamentabil; dar ca să eșuezi la ceva, trebuie măcar să încerci sincer, ceea ce nu cred că e cazul. Mulți dintre acești oameni nu au buletine, domiciliu, nu încasează oricum ajutoare sociale. Sunt documentați provizoriu, o dată la 4 ani, când vin alegerile, când întâiul orașului coboară printre ei și le mai ia odată votul, unora prin prosteală, iar altora prin faptul că sunt angajați în mare parte la firma de salubrizare a orașului.

Sunt multe orașe și așezări în România blocate în paradigme utopice cu primari cu viziuni înguste, sau fără viziune deloc; Aceste locuri sunt paralizate, cristalizate în gheara unor veșnici conducători cum e cazul lui Dorin Flora, oameni care au rămas ei înșiși închistați în vremurile care i-au adus la putere, și odată cu ei, și o mare parte din cetățeni, captivi în acest contract social întreținut cu camarilă, pomeni și cu complexe și larg-acoperitoare rețele de complici la putere.

România nu poate evolua cu comunități abandonate. Ignorate, aceste eșuări colective vor duce la repetate cicluri de violență și rasism, și ne vor dezbina pe toate părțile. La alegerile primarilor din vară trebuie să votăm candidați care demonstrează intenții și planuri oneste de modernizare a toatei Românii. E timpul.

TGM Blog/ The future

Facebook Comments