Claudiu, omul poză

În administrația locală, există mai multe moduri prin care cetățenii văd și evaluează rezultatele aleșilor locali: în primul rând sunt rezultatele concrete, în sine, pe care le poate vedea și aprecia oricine, în al doilea rând, există pozele, ședințele foto cu aleșii în acțiune, tăind panglici, plantând copaci, astfel, sperând să își convingă electoratul că sunt cei mai mari și mai harnici gospodari, măcar în poză. Apoi, există Claudiu Maior, consilierul primarului Dorin Florea de la Târgu Mureș, care nu doar că nu e ales de nimeni, dar care a dus propaganda electorală, și ședințele de foto guvernare locală la cote demne de cultul personalității care i-ar face geloși chiar și pe Kim Jong-un sau pe Ceaușescu. Și asta, nu doar acum, în timpul campaniei electorale în care speră să preia ștafeta de primar de la șeful lui, Florea, după 20 de ani. Prin poze meșteșugit selecționate, pagina de Facebook a consilierului Maior, încearcă să picteze imaginea perfectă a gospodarului harnic, a omuli empatic, sensibil la problemele cetățenilor, a omului care face ca lucrurile să se întâmple, și a celui care îi ajută pe cei aflați la nevoie, sau care le încânta sufletele cetățenilor cu concerte, acțiuni culturale de masă. Claudiu Maior are o poză pentru fiecare, iar la peste 5600 de poze, din 2014 de când e înființată pagina de Facebook, Claudiu are în medie aproape 3 poze în fiecare zi, timp de 6 ani la rând.

Claudiu asflatatorul

Foto: Facebook Claudiu Maior

Cel mai drag lui Claudiu îi e să ne arate cât de mult asfaltează, câte lucrări face el (adică primăria, dar el). Mereu printre muncitori, înțolit , desigur, la 4 ace, Claudiu își face țanțoș poze, la asfaltarea fiecărui capăt de trotuar sau spate de bloc. Cutezător, Claudiu prezintă aceste cosmetizari banale, care ar trebui să se desfășoare continuu, și în mod automat, în orice oraș, ca pe niște realizări mărețe, de anvergura Transfăgărășanului, sau a Porților de Fier. E un triumfalism la scară micro, cu mici chițibușuri electorale, în care crede, și încearcă să ne facă și pe noi să credem că rolul primarului e să stea pe basculantă în spatele blocului și să asfalteze trotuarul de lângă ghena cu gunoi, nu să elaboreze proiecte și strategii de anvergură, care să dea o direcție urbei, un suflu, vibrația și economia de care are nevoie pentru a tine pasul cu restul orașelor.

Claudiu gospodarul

Foto: Facebook Claudiu Maior

Claudiu e harnic. Claudiu nu ratează inaugurarea unei chiuvete, instalarea unui tomberon, montarea unei guri de canal, fără să fie prezent, cu fotograful după el, bineînțeles, să bage capul în poză, să ne arate cât de muncitor, cât de truditor și cât de dedicat, trup și suflet, îi este acestui oraș, și în ultimă instanță, nouă, cetățenilor, pentru a căror bunăstare e gata să iasă în stradă cu mătura în mână, cu grebla, cu coasa, să ne tundă iarba, să ne cosmetizeze copacii, și să ne planteze alții. Singurul lucru care îi lipsește cu adevărat acestui oraș e că nu are mai mulți Claudiu, iar dacă ar putea cumva să se multiplice, și să avem câte un Claudiu la fiecare colț de stradă, am fi cu adevărat întâiul oraș al țării, dacă nu al Europei. Mulțumim, întâiului gospodar pentru dăruire.

Claudiu galantul

Foto: Facebook Claudiu Maior

Claudiu nu e doar gospodar, e și un galant, un sensibil, care nu contenește să dăruiască flori și mici atenții romantic/armonioase femeilor, cu orice prilej. Fie că împarte flori pe stradă femeilor, bătrânilor, în rezidențe, sau baloane de Valentine’s day pe treptele bisericilor, omniprezent, Claudiu nu ratează un moment în care să nu ne transmită, prin iscusință fotografului atașat ombilical de el, că este mărinimos, galant, și că este sensibil și că îi pasă de femeile din Târgu Mureș. Un adevărat gentleman.

Lăsați copiii să vină la mine

Foto: Facebook Claudiu Maior

Claudiu nu e sensibil doar față de reprezentantele sexului feminin, el îi adoră în egală măsură și pe copii. Mereu înconjurat de copii, cărora le împarte baloane, înghețată sau diplome, Claudiu e un adevărat ocrotitor al viitorului acestei urbe. Se bucură la bucuria lor, se pozează blajin, printre copiii care se joacă bucuroși în instalațiile făcute de el pentru ei. Căci ce e mai sensibil și mai important pentru un părinte votant decât bucuria copiiilor lor…cu atât mai mult cât pare că el, Cludiu, e însuși sursa acestei bucurii.

Claudiu îngrijitorul

Foto: Facebook Claudiu Maior

Claudiu nu-i uită nici pe cei aflați în suferință, sau pe membri cei mai vulnerabili ai comunității. Mereu la patul celor suferinzi, cu flori în mână la patul bătrânilor, cu pachete sau înghețată, Claudiu e peste tot, și are grijă de toată lumea. Nici o persoană nu este lăstă în urmă la Târgu Mureș, iar Claudiu se îngrijește personal de asta, cel puțin în poze, pe Facebook.

Claudiu ocrotitorul

Foto: Facebook Claudiu Maior

Claudiu are grijă de toată lumea: Distribuire pachete și ajutoare, iar Claudiu o face din fonduri personale, cum a făcut cu măștile pe timpul pandemiei, pe care le-a distribuit în cutiile poștale cu numele său pe ele. Mulțumim Claudiu!

Claudiu, omul care ne încântă sufletele

Foto: Facebook Claudiu Maior

Nu e totul despre muncă și duioșie la Claudiu, el ne aduce și distracția, și ne încântă sufletele aducându-i pe cei mai mari artiști, pe cele mai mari personalități ale zile să ne destindă, să ne binedispună, să ne mângâie sufletele și să ne creeze bună dispoziție. Iar ca să nu existe confuzie, pozarul e din nou, mereu aproape, să ne aducă aminte prin bunăvoință și la inițiativa cui suntem atât de norocoși să avem atata momente plăcute în viețile noastre la Târgu Mureș. Mulțumim, Mulțmim…de 3 ori mulțumim!

Ce nu se vede în pozele lui Claudiu, e că toate lucrările la care se pozează excesiv, sunt posibile prin munca și din banii noștri, ai fiecărui cetățean, din taxele și impozitele pe care noi le producem, nu un cadou din partea lui pentru noi.

Ce nu se vede în pozele lui Claudiu sunt hârburile de autobuze vechi, uzate și prăfuite, care iau foc și se strică aproape săptămânal.

Ce nu răzbate în colecția atent îngrijită de pe pagina lui Claudiu este gunoiul care colcăie la fiecare tomberon.

Ce nu străpunge prin lentila fotografului lui Claudiu sunt copiii cu punga de lac la gură care caută prin gunoaie și care se spală în Pocloș, o mizerie de pârâu care nu apare nici acesta în “dumbrava minunată”, atent îngrijită de pe pagina domnului consilier.

Ce nu reiese din minunatul colaj al consilierului Claudiu este stagnarea și rămânerea în urmă a acestui oraș în deceniile de guvernare a erei Florea/Maior.

Ce nu înțelege Claudiu, e că o mare parte a cetățenilor nu așteaptă un pachet, o floare, o înghețată sau un balon la colț de stradă, ci așteaptă soluții concrete la probleme reale; așteaptă infrastructură inteligentă, dezvoltare economică, vibrație, suflu investițional, viziune, și anvergură, nu bâlciuri și chermeze cu iz electoral. Iar copiii lângă care se pozează, se vor muta la Cluj, la București sau în străinătate, la facultăți și la joburi care aici nu există.

La Târgu Mureș avem doar părculețe, pavaje și distracții care încearcă să mimeze stângaci lipsa dezvoltării, sub oblăduirea unor oameni care n-au nici capacitatea nici viziunea de a se ridica la înălțimea vremurilor în care trăim, dar care insistă să ne mențină în paradigma care nu mai reprezintă demult realitatea și nevoile cu care ne confruntăm.

Facebook Comments