Oamenii răi din viitor au acoperit pârâul Poklos și au făcut ARTERA VERDE, o pistă ciclabila care străbătea orașul, si sub care se ascundeau mașini.

Ahhh…pârâul poklos, acest Amazon al Târgu-Mureșului, acest Nil aducător de viață, țânțari, broaște si miros de nămol in inima deșerticului oraș transilvănean, fără de care viața nu ar fi posibila in acest mediu ostil.

Foto: TGM Blog

Dar am avut un vis in care oamenii rai din viitor au acoperit pârâiașul care trece prin inima orașului — fără niciun beneficiu, doar încurcând traficul—iar la nivel stradal au făcut o așa numita Artera Verde, o pista ciclabila in doua sensuri care străbătea tot orașul, si care era flancata de copaci, spatii verzi, bănci si locuri de joaca pentru copii, iar sub artera, in albia Poklos-ului, era o parcare subterana moderna, iluminata, cu guri de acces frecvente, care ascundea mașinile, lăsând in jur doar verdeață, liniște, mișcare si transport sănătos si nepoluant; o nenorocire!

Mai mult, in locurile unde pârâul poklos se intersecta cu străzile, artera continua pe sub poduri, fără sa ai de a face cu traficul rutier, de parca scopul oamenilor viitorului era sa rulezi nestingherit dintr-o zona in alta a orașului fără sa creezi trafic noxe, zgomot si aglomerație; rai, oameni rai!

Foto: TGM Blog

Sa făcea ca pe Artera Verde puteai ajunge cu bicicleta, trotineta, si alte mijloace de transport eco-friendly, in orice parte a orașului, după cum se observa in harta pe care am visat-o. Catch-ul e ca si turbina — aceasta relicva din 1900 care produce curent cat un dinam de bicicleta— pățise aceeași soarta ca pârâul poklos, făcând posibila străbaterea orașului de la Combinat pana la Weekend si in Tudor, cu acces lateral in diferite zone.

Am fost chiar speriat la un moment, îngrozit de ce îmi era dat sa vad: “Cum!? Pot sa ajung in 20 de minute in orice zona a orașului, pe bicicleta, pe o pista verde, fără pericole, fără sa-mi fie frica ca mă lovește o mașina, sau ca trebuie sa sar peste trotuare, peste pietoni, intersecții?” m-am întrebat buimac. „Si unde au dispărut toate mașinile, si ce e cu atâția copii, părinți, bunici, bănci si parcuri  in zona asta verde si plictisitoare, liniștită, dar vibranta in același timp?” Era bizar, zău! Nu de alta, dar atât de mulți oameni foloseau Artera Verde încât traficul rutier devenise suportabil, poluarea scăzuse drastic, iar oamenii erau tot mai sănătoși. Astfel s-a produs o drama in industria auto, spitalele aveau tot mai putini pacienți, găseai ușor locuri de parcare, si pana si aerul devenise respirabil. Groaznic!

Apoi m-am trezit si am realizat ca e doar 2019, si am răsuflat ușurat când oamenii buni ai prezentului mi-au spus ca “poklosul nu se poate acoperi ca vine apa mare câteodată”. Totuși, am fost curios cum au reușit oamenii viitorului sa facă sa dispară poklosul, acest pericol care se umfla învolburat când ploua. Oare l-au îngropat in pământ încă 2-3 m, intr-un tub, sau intr-un apeduct, sau  l-au deviat, sau au adus o echipa de specialiști in amenajări hidrografice?  Oare i-au întrebat  olandezii care au îndiguit marea, pe mii de kilometrii, când noi nu putem îngropa o ciozvârta de pârâiaș? Nu știu cum au făcut, dar bine ca fost doar un vis urat din viitor.

Adulmec plăcutul iz de nămol si mă pun înapoi la somn, cu speranța sa nu mai visez Artera Verde, acea vână de energie naturală, nenorocită. Noapte buna TGM!

Facebook Comments