O specie aparte de nesimțit

Există printre noi o specie aparte de nesimțit, un individ caracterizat printr-o lene profundă de a-și deplasa posteriorul până la ghena destinată gunoiului menajer, și care își aruncă sacii cu gunoi în, sau lângă pubelele stradale.

Nu de puține ori am surprins acest tip de imagine, iar uneori am surprins în acțiune chiar specimenul respectiv, dar fiind perplexat de nerușinarea faptei, m-am blocat, iar până să ripostez, specimenul a dispărut rapid printre blocuri.

De menționat că acest specimen nu are o vârstă sau sex anume. În cazul respectiv am surprins o fată/domnișoară de până în 20 de ani, care nu a părut deloc deranjată de faptul ca o privesc cu stupoare cum îndeasă în pubela stradală un sac cu gunoi menajer dublu ca volum decât pubela însăși, cum nu a părut să observe nici ghena pentru gunoi menajer care era literalmente la 50 de metri distanța, cu vedere directă.

Te-ai aștepta la oamenii mai tineri, și mai în putere, să facă un minim efort să se deplaseze câțiva metri suplimentari până la ghena cu gunoi. Te aștepți la oamenii mai tineri, din generație cu Greta Thunberg, fata de 16 ani care militează împotriva încălziri globale, proaspăt desemnată personalitatea anului, să aibă un minim bun simț, măcar din respect pentru această mișcare globală a tinerilor.

Vrem o țară ca afară, dar afară e greu, civilizația necesită efort, rigoare, iar ieșirea din norme se pedepsește considerabil. Vrem o țară ca afară, dar ne bălegăm în fața casei, scuipăm semințe în fața blocului și îndesăm sacul cu gunoi în pubela stradală.

Civilizația începe cu grija și considerația față de cei din jur. Societatea prin definiție e conviețuirea mai multor oameni într-o comunitate, mai mult sau mai puțin ordonată, iar societatea civilizată nu poate exista doar dacă fiecare membru al acelei comunități respectă regulile, astfel respectându-i pe cei din jur.

Du-ți gunoiul la ghenă, nu mai fi nesimțit(ă)!

Facebook Comments