În numai două săptămpâni de la invazia Ucrainei, Putin a reușit să-i duca pe ruși cu 20 de ani în urmă

Situație apăsătoare în societatea rusă în urma valului de plecări în masă a companiilor internaținoale ca urmare a sancțiunilor impuse aspura Rusiei pentru invazia Ucrainei.

În urma închiderilor lanțurilor de restaurante McDonald’s, a magazinelor IKEA, a producători de mașini, sau a mărcilor de haine (Adidas, H&M, Zara, etc.) și a multor alte companii internaționale din diverse domenii,  au rămas pe drumuri mii și mii de oameni. Mai mult, prețurile la toate produsele cresc vertiginos iar lumea face cozi uriașe să mai prinde ultimele mărfuri și mâncăruri ale magazinelor și lanțurilor de restaurante din vest. Muncitori sezonieri din asia centrală se intorc înapoi în țările lor pentru că nu mai au joburi în Rusia. Există știri care vorbesc despre emigrarea în masă a cetățenilor ruși, în special a celor ce lucrează în domeniul IT, pe care guvernul încearca sa-i opreasca să părăsească țara, fie prin facilități ficale, fie prin oprirea la graniță.

Îmbulzeală pentru ultimele produse și servicii vestice

Vestea că nu vor mai putea cumpăra mobilă de la IKEA, haine de la brandurile europene și americane, sau burgeri la lanțurile internaționale de fastfood, i-a împinsi pe ruși să ia cu asalt aceste locații.

îmbulzeală la Ikea în (sursa foto: reuters)

La Ikea, spre exemplu, a fost “rasă” marfa de pe toate rafturile.  Locuitorii din Ekaterinburg și-au dat seama cum să facă bani la închiderea unui magazin popular. Unii vând prudusele la suprapreț chiar din mână, alții le cumpără și le vând ulterior pe siturile de vânzări locale online, la supra preț, raporteaza E1.ru.

Chiar și creioanele, care au fost distribuite gratuit în magazin, au fost puse pentru 150 de ruble bucata pe un site local de comerț online.

Creioane IKEA vândute pe online în Rusia

Rușii au luat cu asalt și restaurantele McDonald’s, care și-a anunțat intenția de a închide temporar 850 de restaurante din Rusia. Totodată, compania promite că va continua să plătească salarii pentru 62 de mii de angajați, însă rămâne greu de crezut că atât de mulți angajați vor fi plătiți pe termen lung dacă ositilitățile în Ucraina continue și nu se întrevede o revenire la normal într-o perioadă relativ scurtă.

Cozi la McDonald’s in Rusia

Nici la capitolul haine lucrurile nu stau diferit. S-au format cozi la lichidarile de stocuri în magazinele care și-au anunțat suspendarea activităților. După plecarea lui Zara, H & M, Stradivarius, Nike și Adidas, brandul japonez UNIQLO a anunțat, de asemenea, închiderea magazinelor. Și aici, oamenii au stat la coadă să cumpere produsele disponibile.

Magazin UNIQLO Sursa foto E1.ru

Selcție limitată de produse, creșteri de prețri

Odată cu plecarea multor producători auto internționali de pe piață din Rusia (Honda, Toyota, Volkswagen, General Motors, Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz. Ford și BMW și-au suspendat operațiunile în Rusia), cupalt cu criza internațională a semiconductorilor, care cauzează întârzâieri masive în livrarea mașinilor noi, opținile au devenit și mai limitate pentru cumpărătorii ruși.

Foto: Artem Krasnov / 74.RU

Marca proprie LADA a devenit o opțiune tot mai căutată, însă și aici prețurile cresc de la o zi la alt. Jurnaliștii de la E1.ru au vizitat câțiva dealeri, și de dimineață până la prânza, prețul a sărit cu 70,000 ruble (aprox. 480 E). Deși prețul de listă la o Lada Granata echipare medie e 685,000 Ruble (aprox 4700 euro) la unii dealri se vide si cu 1,000,000 ruble (aprox. 6900 Euro).

“Dar și mai surprinși am rămas de dealerul auto Lada din Samara: aici cel mai accesibil Lada Granta disponivbil costă 1.033.900 de ruble și într-o configurație destul de simplă Classic Optima, pe care AvtoVAZ (site-ul oficial Lada) o estimează la 750.500.” spun jurnaliștii de la E1.ru.

Prețul mașinilor Lada s-a triplat în ultimii 10 ani

Locuitorii din Ekaterinburg au început deja să caute o alternativă la bunurile care au dispărut de pe rafturi și au găsit multe dintre ele, sau imitații ale acestor, la…”piața de ruși”, sau piețele cu marfă din China.

http://

În numai două săptămpâni de la invazia Ucrainei, Putin a reușit să-i duca pe ruși cu 20 de ani în urmă. Putere de cumpărare prăbușită, lipsa de opțiuni reale și sortimente de calitate când vine vorba de îmbrăcămine, mobilă, mașini, electronice, etc. Libertăți de exprimare îngrădite, șomaj, război și lipsuri; e peisajul dezolant care a aruncat Rusia în era post sovietciă.

Facebook Comments