Dacă nu știai că duminică au loc alegeri pentru președintele României, nu te-ar putea învinovăți nimeni de ignoranță. La cată liniște a fost în timpul acestei non-campanii electorale, ar fi chiar firesc acest lucru.
Dar dacă ai auzit că vin alegerile, dar nu știi cu cine să votezi din cei 14 candidați înscriși în concurs, probabil că ești într-un club destul de numeros. Ca să-ți faci măcar o idee pe duminică, să nu dai cu zarul când pui ștampila pe buletinul de vot, ți-am pregătit o listă, un fel de fițuică, un crash-course cu cele mai importante puncte din promisiunile candidaților principali, ca să nu te prezinți chiar afon la urna de vot. Hai, spor la ștampilat.
I-am ales pe primii 5 cei mai bine cotați pentru că nu are nimeni nici chef, nici timp să citească promisiuni mirobolante din partea politicienilor, așa că mai jos e esența esenței. Click pe numele fiecăruia pentru a accesa direct platforma lor oficială.
Dan Barna
Candidatul alianței USR PLUS, vrea să fim “Fericiți în România”, acesta fiind și sloganul lui de campanie. Dacă ideea de oameni noi în politică te atinge la corason, Dan Barna e un tip relativ nou, din Sibiu. A lucrat prin mediul privat, a derulat ceva cu fonduri Europene, dar unii spun că nu a facut-o în cel mai eficient mod după cum încearcă să ne arate investigație Rise Project.
Dar Indiferent de succesele sale din mediul privat, Dan Barna a reușit să devină în mai puțin de 3 ani președintele USR și candidat la președinția României, și ne spune că ar trebui să îl voăm pentru că:
- va fi un președinte full time (aici îi dă o directă lui Iohannis, care a cam ars-o prin vacanțe în timpul primului mandat)
- se va bate pentru lucrurile importante în societate cum a făcut în cazul inițiativei “Fără penali în funcții publice”
- Dacă ajunge președinte promite că face un nou guvern cu Dacian Cioloș premier, partenerul său în alianța USR PLUS
- Și independența justiției, transparență în cheltuirea banului public, reforma administrației publice, finalizarea autostrazilor, spitale curate si școli mai bune.
- Antreprenoriat, antreprenoriat , antreprenoriat
Pentru Dan Barna, și pentru susținătorii USR/PLUS, speranța e să intre în turul al doilea. Conform sondajelor ar avea șanse, iar atunci, Klaus Iohannis ar avea cu adevărat o provocare pe măsura. O victorie la prezidențiale a lui Barna și formarea unui nou guvern cu Dacian Cioloș premier ar însemna o schimbarea sistemică și de generații în politica Romanească.
Theodor Paleologu
Dacă ți-ar spune cineva că unul dintre candidații la președinția României a studiat filozofie și teorie politică la Paris și München, a predat în Franța, Statele Unite și Germania, a servit România ca ambasador în Danemarca și Islanda, și ca deputat în două legislaturi, ca ministru al culturii și cultelor, ai spune că nu e adevărat.
Nu știu dacă doar erudiția în sine e suficientă pentru funcția de președinte, dar Paleologu e singurul intelectual veritabil din această cursă electorală, și cu siguranța e calitate vitală când vine vorba de relații externe, mai ales ținând cont de experiența în străinătate a acestuia. După Viorica Dancilă, prefer să ne reprezinte cineva care zburdă în Enlgeză, Franceza sau Germană.
Ce-l trage în jos pe Theodor Paleologu e eticheta de om din partidul lui Băsescu, PMP, și fostul PDL, deși oficial Băsescu nu mai conduce acest partid.
Dacă e ales președinte, Paleologu consideră importante următoarele:
- Să lanseze o dezbatere pentru modificarea constituției ca să dea mai multe puteri președintelui (ceea ce e firesc, având în vedere că președintele e ales în mod direct de milioane de oameni, dar nici măcar nu poate declanșa alegeri anticipate)
- Educația este foarte importantă pentru Paleologu, astfel propune constituirea unui grup de profesori misionari, care să fie plătiți mai bine decât profesorii obișnuiți pentru a se muta și a preda la țară, și în zonele defavorizate, unde profesorii buni nu merg de obicei
- Un stagiu de o lună de serviciu civic militar sau ceva: Paleologu spune că România e foarte fracturată ca societate și un astfel de pregătire pe termen scurt nu doar că ar pregătii tinerii pentru intervenții în caz de dezastre naturale, război și altele, dar ar insufla un pic de patriotism și coeziune în societate (ceea ce ne lipsește cu adevărat). Spune că și francezii experimentează cu un astfel de proiect și ne îndeamnă să nu ne alarmam
- Meritocrația, adică oameni pregătiți pe bune în funcții publice, nu pilăraie și amante
Paleologu nu are mari șanse să intre în turul doi, dar un vot însemnat pentru el ar trimite un mesaj că societatea apreciază oamenii educați, profesioniști.
Viorica Dăncilă
De Viorica Dăncilă n-ai cum să nu fi auzit decât dacă ai trăit sub o piatră în ultimul an. E președintele PSD, și a fost recent demisă din funcția de prim ministru al Guvernului României, unde a fost instalată de Liviu Dragnea, pe vremea când era încă în libertate. Prestația ei publică în funcția de premier a fost caracterizată de multiple gafe de exprimare, confuzii ale orașelor pe care le-a vizitat, și poticniri majore când a încercat să se exprime în limba Engleză, fiind deja celebră expresia “make foto” când a încercat să-și întrebe un omolog dacă dorește să facă o fotografie cu dânsa; recent a afirmat că sunt mai patrioți românii care nu vorbesc limbi străine.
Cât despre măsurile promise ca președinte, la PSD este mereu despre prosperitate, protecție socială, și o doză de naționalism, că, nu-i așa, “nu ne vindem țara!”. Despre prosperitatea adusă de Dăncilă și PSD fiecare poate să-și formeze o opinie, pentru că tocmai ce au ieșit de la guvernare.
În primele 100 de zile ca președinte, Viorica Dăncilă ne promite următoarele:
- Un un Birou de Presă, cu program prelungit de 12 ore, în care jurnaliștii să se poată documenta despre activitatea președintelui
- O transmisiune live o dată pe săptămână în care îi va informa pe cetățeni cu privire la proiecte importante ale președintelui și ale guvernului
- Un protocol de colaborare a universităților de top din România pentru crearea Institutului de Studii și Cercetare în Drept și Relații Internaționale ca să pregătească tineri diplomați
- Lansarea proiectului Un viitor pentru România – dedicat găsirii soluțiilor pentru stoparea declinului demografic și încurajarea creșterii natalității.
- Va deschide Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Palatului Cotroceni, pentru slujbe publice, odată cu Sfânta Liturghie şi Ceasurile Împărăteşti în ajunul sărbătorii Nașterii Domnului Iisus Hristos.
Marea provocare pentru Viorica Dăncilă, mai ales că a fost demisă de la guvern, e să intre măcar in turul al doilea, pentru că e puțin probabil să câștige președinția. Ar fi un rezultat rușinos pentru PSD, cel mai mare partid, să nu intre măcar în turul al doilea, ar fi o premieră. Dăncilă este și contra-candidatul preferat de Klaus Iohannis, cela care vrea să obțină încă un mandat, iar voci tot mai multe sugerează chiar un blat între cei doi, în care Iohannis câștigă confortabil turul al doilea, iar Viorica și PSD-ul nu se fac de râs pierzând din primul tur. Un win-win, cu win-ul lui Iohannis un pic mai mare.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis pare că se îndreaptă nestingherit, fără zgomot, spre un al doilea mandat de președinte. Sondajele îl dau pe primul loc, iar asta l-a făcut să evite participarea la de o dezbatere electorală. Fără îndoială, Iohannis are anvergură internațională, și experiența primului mandat de președinte în spate, pleacă în cursă cu un avantaj. A fost primit peste tot în lume, de la Trump la Macron și Merkel, ba chiar a adus și toți liderii europeni la Sibiu. Mai nou și-a instalat și “propriul guvern”, deci e la butoane.
Dar nu e totul roz în lumea Iohannis. Deși a încercat să puncteze pro justiție în timpul manifestațiilor provocate de Dragnea cu ordonața 13, primul mandat a lui Iohannis a fost caracterizat mai mult de vacanțe, scris de cărți (3 la număr ) și liniște, excepție făcând ultimul an când s-a războit cu PSD-ul pe la curtea constituțională. De obicei cărți scriu foștii președinți, după terminarea mandatului, despre experiențe și trăiri din timpul funcției. Dacă Iohannis a scris deja 3 cărți în primul mandat, te gândești că nu prea a avut ce să facă și s-a cam plictisit pe la Cotroceni.
Printre promisiunile din programul electoral am găsit:
- Garanția parcursului european al României și statul de drept
- Independența justiției și continuarea luptei împotriva corupției
- România educată – proiect pentru cetățeni implicați
- Prosperitate economică, sănătate și sport, protecția mediului
- România competitivă și antreprenorială
Klaus Iohannis se vede deja președinte într-un nou mandat. Dar au mai fost unii care s-au culcat președinte și s-au trezit simplu cetățean. Atenție la neatenție!
Mircea Diaconu
Mircea Diaconu e cel mai bine cunoscut ca actorul generației părinților noștri, și va fi votat preponderent de ei. Dar Diaconu a fost și europarlamentar, deci nu e chiar străin de lumea politică. Diaconu a apărut din lipsa unui candidat puternic în zona PSD/Ponta, fiind lansat și susținut probabil chiar de către ei, pentru a oferi propriului electoral un candidat prizabil, deși el susține că e el, omul, singur. Mandatul lui Diaconu ca europarlamentar nu a înregistrat nimic notabil, înafară de apropierea masivă de postul TV Antena 3, care l-a și ajutat să fie ales, oferindu-i spații ample de emisie
Mircea Diaconu ne oferă 5 motive pentru care să-l votăm președinte
- Sunt un om de onoare
- Sunt un om de încredere
- Sunt un om de omenie
- Sunt un om de baza
- Sunt un om de acțiune
Diaconu are șanse să intre, conform sondajelor, în turul al doilea, sau cel puțin asta ni se spune. Dar dacă nu trece la pasul următor își va încuraja probabil electoratul să voteze în zona PSD (prezumând că vor avea cu cine să voteze de la PSD în turul al doilea)
Una peste alta, această campanie este cea mai rușinoasă de până acum, fără nici o dezbatere electorala. Dezbaterile electorale sunt în primul rând pentru cetățeni, nu pentru candidați, iar candidații care se văd deja câștigători și cred că nu mai e necesar să li se adreseze românilor într-o dezbatere televizată, s-ar putea să regrete această decizie.
Dreptul la vot e unul din drepturile fundamentale ale Românilor. Au murit oameni pentru a avea alegeri libere. Să le onorăm memoria acelora care au murit pentru libertatea noastră, tocmai prin exercitarea acestui drept.
Over & out
TGM Blog/ the future
buy cialis online uk Monitor Closely 1 imipramine increases and terbutaline decreases sedation
Before taking Letrozol Ratiopharm, tell your doctor if you have osteoporosis, high cholesterol, or liver disease especially cirrhosis donde comprar priligy mexico