Fiscul, noua Securitate? Ministrul finanțelor Boloș propune renașterea ‘artei’ turnătoriei

Într-un efort ce pare desprins din paginile întunecate ale istoriei comuniste, Ministrul Finanțelor Boloș a introdus o politică ce ar putea readuce turnătoria în prim-planul vieții cotidiene. Sub masca combaterii evaziunii fiscale, se propune un sistem de recompense pentru cetățenii care raportează cazuri de fraudă fiscală, trezind ecouri ale trecutului când vecinii erau ochii și urechile Securității.

Ministrul de finanţe vrea să implice românii în combaterea evaziunii fiscale. Cei care semnalează anonim fapte ilicite ar putea primi de la jumătatea anului viitor stimulente financiare. 

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor“Ne gandim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că e, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională.” conform observatornews.ro.

“Contribuie la bugetul național, fii un patriot, denunță un evazionist!” ar putea fi sloganul campaniei care, pentru unii, aduce aminte de vremurile când delatorii erau înrolați în rândurile celor care ‘apărau’ statul de dușmanii săi interni. Boloș, cu o jovialitate ce pare să mascheze greutatea subiectului, a prezentat măsura ca pe un pas spre responsabilizarea civică, dar criticii se întreabă dacă nu cumva este un pas înapoi spre un stat polițienesc.

Cu toate acestea, propunere ne poate face să ne găndim la un un soi de ‘Big Brother fiscal’, unde ‘fratele mai mare’ te încurajează să-l vinzi pe ‘fratele mai mic’ pentru o mână de monede. Ce urmează, o aplicație pentru smartphone unde vecinul îți poate da swipe dreapta sau stânga în funcție de cât de mult te bănuiești că ai fură la impozite?

În final, poate că Boloș doar încearcă să ne testeze, să vadă cât de departe am ajuns de trecutul nostru. Sau poate că, într-un mod nebănuit, ne oferă o oglindă a prezentului, întrebându-ne: “Ce fel de societate dorim să construim? Una care premiază delațiunea sau una care cultivă integritatea?

Facebook Comments