Ahh…nu-i așa că vă lipseau afișele electorale în cutia poștală? Dar pe lângă candidații la președinție, în cutille poștale au început să apară și cele pentru alegerile locale de anul viitor, când alegem primarul si consilierii locali. Apropo de consiliul local, care e un mini parlament, iar consilierii sunt reprezentații cetățenilor în administrația locală. Știați că la Târgu-Mureș, din 21 de consilieri unul singur este femeie? Reprezentanți dar cu siguranță nu reprezentativi, într-un oraș în care numărul femeilor e cel puțin egal cu cel al barbaților (deși conform statisticilor e mai mare). Consilierii votează și propun inițiative legislative municipale, deci influențează direcția de dezvoltare a orașului. Prin ce concurs de împrejurări destinele acestui oraș sunt conduse aproape în exclusivitate de barbați?
Trăim in societatea patriarhala, dominată de religie, in care “Tatăl Nostru” e convenient bărbat, iar Biblia ne spune că femeia trebuie să arate supunere si să asculte de bărbat. În România patriarhală se încurajează modelul femeii docile, cuminți, răbdătoare și tolerante. Iar într-un oraș în care există biserici chiar și în spatele blocurilor, nu e de mirare că primarul nu e și preot (sau preotul primar).
Am verificat compoziția consiliilor locale a altor orașe din Transilvania (în graficul de mai jos), și chiar dacă nicăieri numărul femeilor nu este egal cu cel al barbaților, procentul de femei în consiliul local e cel mai la Târgu-Mureș, adică o singură femeie, reprezentând doar 5%. Cele mai multe femei se afla în consiliul local de la Sibiu, unde din 23 de consilieri, 9 sunt femei, adică aproape 40%.
De menționat ca mai fost o doamna consilier din partea Partidul Oamenilor Liberi, dar și-a dat demisia din consiliu anul trecut, spunand ca nu vrea să-și umbrească sanatatea. E atat de greu sa fi consilier în Targu Mures, e un mediu ata de ostil, incat iti poate periclita sanatatea?
Primarul este ales prin vot uninominal iar consilierii locali pe liste de partid. Astfel, femeile ori nu sunt propuse pe listele partidelor pentru postul de consilier din motive discriminatorii, ori au scoruri mai slabe în sondajele efectuate de partide, fiind evident faptul că alegătorii au încă prejudecăți cu privire la poziționarea femeilor în funcții de decizie — concluzie trasa de un raport al ANES (Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei si Bărbați) care arată ca la alegerile locale din 2016, doar 22% din candidați au fost femei la nivel național, si doar 12% au fost alese pe funcție.
Dar e si rolul partidelor sa promoveze un număr proporțional de femei, sa le promoveze candidatura, si să lupte împotriva acestor prejudecăți atat interne cat si externe.
După ce a câștigat alegerile generale, premierul Canadei a numit 50% femei si 50% barbati în cabinetul de miniștri, iar cand a fost întrebat de ce a făcut asta a răspuns: “pentru ca e 2015.” E aproape 2020, de ce nu sunt mai multe femei în politică locală? Exista o bariera creata de barbati, de partide, de alegatori? Se descurajează participarea femeilor în polica, sau e un domeniu rezervat barbatilor? Sunt dezinteresate femeile de politică, dezgustate de mediul politic? Exista o cultura toxica masculina care împiedica accesul femeilor, sau pur si simplu politică nu e un interes pentru femeile din Targu Mures?
Desigur, nu trebuie să avem femei în funcții de administratie publica doar pentru faptul că sunt femei. Bineinteles că orice candidat trebuie să aibă abilități si experiență pertinente care să le permită să exceleze. Dar cu siguranță sunt femei calificate, cu studii si expertiză în domeniilor, uneori cu viziuni diferite, si poate mai bune decat cele ale bărbaților. Nu e ca si cum doar bărbații se pricep in a administra si a conduce instituții, oameni. Iar dacă ne uităm la evoluția orașului Târgu- Mureș sub înaltul patronaj al barbatilor (sau mai degrabă involuția) față de alte orașe din Ardeal, poate că a venit timpul să le lăsăm și pe femei să conducă, sau sa aibă o pondere mai mare în deciziile strategice ale orașului.
Alegerile de anul viitor sunt un bun prilej pentru a schimba mixul din consiliul local, sau chiar sa avem prima femeie primar. TGM Blog vrea sa auda opiniile voastre si sa afle de ce nu sunt mai multe femei din politică locală la Targu Mures. Haideți să aflăm împreună dacă sunt femei interesate de politică si ce le împiedica sa iasa in fata.
priligy india Age BUN Lasix dose
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.