Promisiuni în ceață și transparență blocată: Misterul ‘Consiliului Întreprinzătorilor’ din Târgu Mureș

În campania electorală, primarul Târgu Mureșului, Soós Zoltán, a făcut o promisiune categorică și ambițioasă, angajându-se să aducă un nivel de transparență și colaborare fără precedent în administrarea orașului:

“Vom înființa un consiliu consultativ permanent și apolitic, din care vor face parte reprezentanți ai sectoarelor de producție, de prestare a servicii și de comerț. Numai după consultarea acestui consiliu vom lua decizii cu privire la dezvoltarea economiei. Astfel, Consiliul Întreprinzătorilor Târgumureșeni va avea rol decisiv în luarea deciziilor economice.”

Promisiuni electorale Soos Zoltan

Această declarație subliniază nu doar crearea unui mecanism de consultare, ci și atribuirea unui rol decisiv acestui consiliu, indicând că deciziile se vor lua doar după consultarea cu acest consiliu asigurându-se astfel că vocea comunității de afaceri este nu doar auzită, ci și determinantă în orientarea dezvoltării economice a orașului.

După trei ani de mandat, însă, realitatea pare să contravină acestor promisiuni. Solicitarea de acces la informații referitoare la componența, frecvența întâlnirilor și deciziile influențate de Consiliul Întreprinzătorilor Târgumureșeni s-a izbit de un zid al tăcerii. Răspunsul primăriei la această cerere a fost neconcludent, reflectând o aparentă reticență în a împărtăși informațiile solicitate, ceea ce ridică semne de întrebare asupra transparenței și implementării efective a promisiunilor.

Răspunsul Primăriei Târgu Mureș la solicitarea de informații privind Consiliul Întreprinzătorilor Târgumureșeni a fost următorul:

“Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă informăm că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, informațiile solicitate nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public. Prin urmare, nu suntem în măsură să vă furnizăm detaliile solicitate”​​.

Această poziție adoptată de Primărie este discutabilă și necesită o examinare atentă, având în vedere natura promisiunilor făcute de primarul Soos Zoltan în campania electorală. Angajamentul de a crea un consiliu consultativ permanent și apolitic, care să joace un rol decisiv în luarea deciziilor economice ale orașului, subliniază importanța acestui organism ca factor de influență în politica locală și dezvoltarea economică. Astfel, componența, frecvența întâlnirilor și deciziile la care contribuie acest consiliu sunt, fără îndoială, de interes public.

Iata raspunsul integral al primarului:

Informațiile despre modul în care sunt luate deciziile care afectează comunitatea și economia locală sunt esențiale pentru transparența guvernării și pentru capacitatea cetățenilor de a exercita supravegherea civică. Refuzul de a furniza aceste informații contravine principiilor fundamentale ale unei administrații transparente și responsabile, care ar trebui să fie receptivă și deschisă la solicitările cetățenilor săi.

În plus, legislația privind accesul la informațiile de interes public este concepută tocmai pentru a asigura că procesele guvernamentale sunt deschise și accesibile cetățenilor, facilitând astfel participarea civică și supravegherea democratică. Prin urmare, argumentul că informațiile despre Consiliul Întreprinzătorilor Târgumureșeni nu sunt de interes public pare să fie în contradicție directă cu scopul și spiritul acestor prevederi legale.

Concluzia este că transparența și responsabilitatea în administrația publică sunt esențiale pentru a asigura că guvernarea servește interesele comunității. Refuzul Primăriei Târgu Mureș de a divulga informații despre un element atât de crucial al guvernării sale nu doar că ridică întrebări despre angajamentul său față de principiile de transparență, dar și subminează încrederea publicului în procesele decizionale locale.

Această situație evidențiază o problemă mai amplă de accountability în administrația locală, unde promisiunile de implicare directă și decizii bazate pe consultare se confruntă cu practici administrative opace. Refuzul de a divulga informații despre un consiliu ce a fost prezentat ca fiind un pilon central al strategiei de dezvoltare economică a orașului nu doar că subminează promisiunile făcute de actualul primar, dar ridică și întrebări legate de cât de serios este luat angajamentul față de principiile de transparență și participare civică.

Astfel, este esențial ca cetățenii să continue să solicite claritate și să se asigure că structurile de guvernare reflectă cu adevărat angajamentele asumate. În lipsa unei transparențe reale și a unei comunicări deschise între administrație și comunitate, promisiunile de dezvoltare economică participativă și incluzivă rămân doar vorbe în vânt, iar credibilitatea și eficacitatea administrației locale sunt serios puse sub semnul întrebării.

Facebook Comments