Cum îți dai seama că un oraș e “mort” economic și nu are nicio direcție sau viziune de dezvoltare: când toată protipendada orașului se adună la deschiderea unei cârciumi

Cu surle si trâmbițe și mare alai, în prezența presei, a primarului, prefectului, parlamentarilor și oficialilor de rang înalt ai județului, cât și multă “lume bună”, s-a inaugurat la Târgu Mureș un…birt. OK, nu e un birt de cartier, e un restaurant/hotel în clădirea restaurată Cocoșul de Aur, clădire simbol a orașului. Însă, oricât de laudativă ar fi inițiativa efortul proprietarului, o adunătură de asemenea amploare la inaugurarea unui local de consum, a unui restaurant până la urmă, ne arată lipsa proiectelor de anvergură la care acest oraș pare că nici nu mai îndrăznește să viseze.

De mai bine de o săptămână e plină presa locala de anunțuri elogioase și interviuri peste reportaje despre marea deschidere la care parcă asistăm cu toții cu speranță. Și nu vorbim de inaugurarea unui sediu de firmă mare, care să creeze zeci/sute de locuri de muncă, nici de inaugurarea unei lucrări masive de infrastructură care să creeze condițiile veniri unor asemenea investitori, sau o lucrare care sa ușureze viața de zi cu zi a locuitorilor orașului. Nu. O armată de “capete încoronate” a tăbărât la deschiderea unei terase care va crea câteva locuri de Barman/Ospătar/Cameristă, cele mai căutate locuri de muncă, dealtfel, din Târgu Mureș, după cum arată și anunțurile de pe pagina respectivului local.

Sură foto: Cocoșul de aur / Music Garden

Bineînțeles, cei prezenți la inaugurare au fost acolo la invitația proprietarului, persoană privată. Însă o asemenea mobilizare ar fi trebuit să inaugureze o soluție de infrastrucutra la zona rutieră din preajma acestui local, de departe cea mai agolomerată și poluată zonă din oraș. Sau la inaugurarea unui nou pod care să rezolve tocmai această problemă…nu la deschiderea unui han, dar e bine că s-a deschis și acesta, în locul ruinelor care îi ocupau locul.

Te-ai fi așteptat să vezi atâția lideri politici la inaugurarea unui nou spital, la lansarea unui nou transport public modern, care să te facă sa vrei să-ți lași mașina acasă, sau la lansarea unui program de incluziune socială adevărată pentru persoanele marginalizate care ne caracterizează ca oraș. Dar de unde nu e…nu putem avea multe pretenții.

Această mare vâlvă, acest mare tam-tam, evenimentul anului la Târgu Mureș, aș putea adăuga, prin prezența mare a liderilor politici si decizionali locali, arată cât de puține investiții au loc; ne arata cât de mult am putea avea, și cât de puțin avem. Acest eveniment ne arata locul în rândul orașelor din zonă, și suntem pe locul in care inaugurarea unei terase e main eventu-ul.

Hai, spor la bere pe terasă, ca să uităm de noi.

Over & out.

TGM Blog/ The future

Facebook Comments