E cea mai bună perioadă sa fi prost. De la stiinta cum sa faci la arta de a intreba: schimbarea paradigmei in educatie

Bă, ești prost! Nu ști să faci nimic! Ești prost dacă nu ai inteligenta sau abilitati, sau dacă faci alegeri neinspirate. Aste e nasol în viață, și mai ales în trecut, când sistemul educational se concentra in principal pe transmiterea informatiilor si invatarea metodelor specifice pentru a rezolva probleme. Acest sistem, bazat pe “stiinta cum sa faci”, a functionat eficient in epocile industriale, cand informatia era limitata si accesul la ea era dificil. Dacă n-ai prins pe la școală, sau n-ai avut pe cineva mai perseverent pe lângă tine sa-ți explice una, alta,…era cam greu să înveți să faci lucruri. Insa in era informatiei, in care accesul la informatii si cunostinte este extrem de usor, aceasta abordare invechita devine ineficienta. Astăzi devine mai important, sau la fel de important, să ști ce să întrebi, nu cum să faci ceva.

Astazi, este mai important ca niciodata sa stii cum sa intrebi decat sa stii deja raspunsul. Abilitatea de a intreba este cheia pentru accesarea informatiei relevante si actualizate, pentru a lua decizii bune si pentru a rezolva probleme eficient. In acest context, “arta de a intreba” devine o competenta critica pentru a functiona eficient in societatea actuala.

M-a întrebat un prieten ce afacere s-ar preta într-un spațiu comercial situat într-o anumită zonă circulată de stundeți. I-am sugerat să pună această întrebare robotului de inteligență artificială Chat GPT, care are în baza lui de date mai toate informațiile de pe internet, ceea ce am și făcut și iată rezultatul:

Dece să reinventezi roata când poți să beneficiezi de “toată cunoașterea lumii”.

Schimbarea de la “stiinta cum sa faci” la “arta de a intreba” in educatie este esentiala pentru a se adapta la cerintele actuale ale lumii moderne. Invatarea cum sa intrebi este un pas esential in dezvoltarea unui ganditor critic si in obtinerea informatiilor relevante pentru a lua decizii bune. De asemenea, abilitatea de a intreba eficient poate fi aplicata in orice domeniu, de la afaceri si leadership la cercetare si invatare continua. Gândiți-vă la impactul acestor noi tehnologii în educație, în școală.

Fără să cunosc deloc programare i-am cerut robotului sa-mi scrie un codul pentru un site web. Intr-o clipita mi-a generat liniile de cod (in cazul meu HTML) pentru un fictiv site de traduceri. Nu doar că mi-a creat codul, dar mi-a si spus ce sa fac cu el, unde să-l pun, etc…Bineînteles că nu devi programator peste noapte, însă saltul de la zero cunoștinte la a produce rezultate palpabile e uriaș.

Iata cum l-am induplecat pe robot sa-mi scrie codul pentru un website de traduceri:

Deși m-a avertizat ca trebuie să știu programare, când l-am rugat s-mi scrie codul folosind unul din limbajele de programare pe care el însuși le-a menționat, robotul s-a executat și în câteva momente mi-a scris codul, si dupa inca cateva intrebari, am avut un website rudimentar.

A fost necesar doar sa stiu sa pun intrebarile pertinente pentrua a fi ajutat, indrumat. Mi-a fost oferita toata informatia de care am avut nevoie, si ce sa fac cu ea. Bineînțeles că până la un site functional, cu un design modern, mai este multa cale, insa daca lucrezi deja in programare, sau vrei sa inveti, ajutorul e incremental.

Implementarea acestei schimări de paradigma in educatie necesită acordarea a mai multă atentie abilitatilor de intrebare in procesul educational. Acest lucru poate fi realizat prin inclusivitatea activitatilor interactive, prin care elevii sunt incurajati sa intrebe si sa exploreze, prin crearea unui mediu de invatare stimulativ, prin formarea de grupuri de discutii si prin invatarea tehnicilor de intrebare eficiente.

Schimbarea de la “stiinta cum sa faci” la “arta de a intreba” in educatie dar și în viață de zi-cu-zi este esentiala pentru a ne adapta la cerintele societatii moderne si pentru a dezvolta ganditori critici capabili sa obtina informatii relevante si sa ia decizii bune. cea mai multă informație e deja acolo, trebuie doar să știi cum să o ceri.

P.S. Da, acest articol a fost scris în mare parte cu sugestiile robotului. E important să ne pastrăm creativitatea nativă, și să nu ne bazăm în totalitate pe ce ne sugereaza robotul, însă la lucrurile care sunt repetitive, dar complexe, putem folosi o mare parte din resurse pentru a fi cu adevarat creativi, lasand robotul sa produca “munca de jos”. Sau nu!?

Facebook Comments