Există o baghetă magică care îți poate îmbunătăți sau înrăutăți viața; tu cine ai vrea să o dețină?

Iară e zarvă mare cu votul. Unii nu știu cu cine să voteze, sau simt că nu au cu cine, alții îi îndeamnă obsesiv să meargă să voteze cu oricine, doar să meargă la vot, îndemnuri care devin agasante pentru cei din prima categorie. Altora pur și simplu nu le pasă de vot, simțind că nu pot aduce schimbare cu votul lor, crezând că schimbarea e imposibilă, sau pur și simplu nu le pasă de schimbare, ci sunt mulțumiți cu modul în care decurge viața lor, decuplată de la societatea civico-politică.

Cei din bula îmi spun să nu votez cu ciuma, cu boala, sau cu partidele care au tot condus România, că ăia sunt hoți, că fură; să votez cu ăia tineri care nu sunt hoți. Alții, din cealaltă bulă, spun că ăștia noi și tineri nu au avut încă  ocazia să fure, sau să facă nasoale, că nu a fost încă la putere.

Puterea e numitorul comun al acestei vânzoleli periodice. Puterea de a afecta viețile tuturor oamenilor care trăiesc pe acest teritoriu se dezbate mâine la vot. Parlamentul, Guvernul, oamenii legii, legile, regulile și directivele care ne obligă să facem sau să nu facem anumite lucruri în viața de zi cu zi sunt miza acestui eveniment numit alegeri. Știu că mulți oameni simt  că nu au cu cine vota, pentru că nu au identificat un om providențial care să le ofere încrederea că, ajuns la putere, nu le fură resursele, sau nu votează legi care să sporească corupția, sau legi care să le îngrădească libertățile, sau să amâne dezvoltarea, etc. Dar oarecare oameni, de bine, de rău, oricum ne vor influența viețile prin puterea pe care o vor deține după aceste alegeri. Ciuma, sau boala, sau junghiul, sau verzii, galbenii, tinerii sau bătrânii, careva dintre ei, sau toți, într-o anumită măsură, ne vor coordona viața în anumite limite, mai mari sau mai mici (depinde…),  în anumite direcții (depinde…), și ne vor face viață socială mai bună, sau mai rea (depinde…).

De consecințele puterii nu scăpăm, că puterea există, și se află printre noi. Tot ce putem noi influența, e cine, care dintre cei care vor puterea, să pună mâna pe ea. Puterea e ca o baghetă magică, care poate îndeplini dorințe atât bune, cât și rele. La care partid sau candidat ai înmâna-o, sau lași această decizie altora, nu vrei să ai niciun cuvânt de spus cu privire la cine ajunge bagheta magică?

Întrebarea nu e dacă există omul ideal care să manevreze puterea, sau partidul politic, ci care dintre cei care participă ar trebui sau nu să ajungă la ea? Chiar dacă toți candidații sau partidele vi se par rele, dacă ați dormi mai liniștit ca bagheta să ajungă la unii, mai degrabă decât la alții, atunci ar trebui să mergi la vot. Dacă ar candida doar trei personaje malefice din istorie, Hitler, Stalin, și Diavolul însuși, iar tu ai avea opțiunea să alegi care dintre ei să manevreze puterea, poate tot ai vrea să îți exprimi opțiunea, poate pentru tine ar fi mai bine să ajungă la unul dintre ei decât la celălalt.

Unii cred că sistemul în sine, de a-i schimba pe unii cu alții odată la 4 ani e ceva greșit, și că ar trebui sa avem altceva. Democrația e cea mai rea forma de guvernământ, cu excepția tuturor celorlalte, spunea Winston Churchill. Guvernul e doar o formă de organizare sub care oameni au ales să ia decizii colective, însă acesta, la fel de ușor poate fi perverti și folosit în excepția scopuri meschine, înainte că oamenii să mai poată împiedica aceste derapaje. “Acel guvern, care guvernează cât mai puțin, este cel mai bun” era sloganul unei reviste politice  din Statele Unite (??? ?????? ?????? ???????? ??? ?????????? ??????, 1837-1859).”Acel guvern care nu guvernează deloc, e cel mai bun”, a continuat scriitorul și naturalistul american Henry David Thoreau în celebrul eseu “Civic disobedience” (nesupunere civică), al cărei principale idei e că guvernul nu ar trebui sa intervină in viețile oamenilor mai mult decât este absolut necesar.

Guvernul nu trebui sa fie decât un expedient si sa servească acele minime nevoi de bază precum protejarea drepturilor si libertăților fundamentale, inalienabile, să ne protejeze de jafuri, de crime și de banditism, și în rest să intervină cât mai puțin în viețile oamenilor.

Din păcate, sau din fericire, guvernele de astăzi se implică mult mai mult în vițiile noastre, și ne influențează existența în toate direcțiile. Pentru mulți, guvernul a devenit un tătuc de la care așteptăm pensia, oblăduire si direcția zilnica. Cât de influentă a devenit puterea politică în viețile noastre, nu putem schimba de azi pe mâine. Ce putem însă schimba, e cine să controleze această influență asupra vieților noastre.

Ce nu trebuie să uităm, însă, este că Guvernul e al României, că Parlamentul e al României, al romanilor, și nu romanii sunt ai Parlamentului sau ai Guvernului. Noi trebui sa conducem, noi, fiecare dintre noi trebuie sa luam inițiativa, iar statul sa ne urmeze si sa ne asiste unde avem nevoie, nu sa așteptăm directive si planuri cincinale de la organul numit guvern. Așa că, dacă crezi că nu ai cu cine vota, sau dacă crezi că nu are rost să votezi, gândește-te la cine te-ar putea împiedica cel mai puțin sa faci lucrurile pe care vrei să le faci în viață, cine ți-ar putea îngrădi cel mai mult libertatea, sau cine ți-ar face cât mai ușoară existența. Dacă crezi că nu ai cu cine vota, gândește-te  la cine ai vrea să ajungă, sau să nu ajungă bagheta magica  numita putere. Ea exista, și îți poate afecta în bine sau în rău viața, fie că vrei, fie că nu vrei; nu o lăsa să ajungă pe mâinile cui nu trebuie.

Facebook Comments