Ion și Nicolae, ca de la robot la robot. Asistentul AI al premierului Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă și-a prezentat, în ședința de Guvern de marți, noul consilier onorific, ”Ion”, care va ajuta Executivul să fie ”informat în timp real de problemele și dorințele românilor”. Ciucă susține că Ion este un proiect al cercetătorilor români pe care i-a felicitat. Premierul a avut un mic dialog cu noul său consilier care le-a transmis românilor să intre pe site-ul ion.gov.ro.

ION cică e dezvoltat de comunitatea e tehnologie din România, orice o însemnand asta, și zice că preia mesajele românilor și i le transmite premierului la ședințele de guvern. Ne putem imagina ședințele de guvern cu robotul …scuze, premierul Ciucă și robotul Ion la o tacla, așa, ca în poiana lui Iocan. Nicolae stă și ascultă buturuga care-l face prost că nu înțelege nimic din ce-i afisează pe ecran.

Ion Robotul

”Cei mai buni cercetători și profesori români din domeniu nu au vrut altceva prin acest proiect decât să dea o voce românilor. Un sistem care folosește inteligență artificială pentru a capta rapid și automat opiniile românilor, doleanțele lor folosind informațiile disponibile în spațiul public. Pentru mine acest demers reprezintă un motiv de bucurie, este un demers al cercetătorilor, al profesorilor de top din domeniu, al firmelor și companiilor din domeniu”, a transmis, printre altele, premierul Nicolae Ciucă.

Nu e clar, totuși ce capabilitați are Ion, pentru ca la momenul actual poate doar prelua mesaje, și ne îndeamna sa-i scriem cât mai multe, să-l învățăm. Dar promite că e baiat bun, că învață și că o să ne reprezinte pe toți în ședințele de guvern.

Dar daca adunarea de mesaje de la populație e singura funcție pe care o îndeplinește Ion, atunci premierul Ciucă putea să citească mai ușor înjuraturile la adresa lui și a Guvernului direct pe pagina sa de Facebook, nu era nevoie de un “bolovan” electric.

Oricum, premierul și robotul vor face echipă perfectă: Un premier acuzat de plagiat și un robot de AI sunt ca două fețe ale aceleiași monede – unul încearcă să fure, iar celălalt încearcă să obțină un avantaj fără a fi influențat de morala și etica umană. Doar că Robotul nu poate fi acuzat de plagiat, deoarece el își ia informațiile din sursele la care are acces, în timp ce premierul încearcă să le fure fără a da vreo referință.

 

Facebook Comments