Suntem numărul 1!

Din ciclul i-am “i-am bătut de ne-am scăpat pe noi”, Târgu Mureș mai dă o lovitură mortală Clujului în lupta pentru reținerea talentelor, și a tinerilor în oraș. Nou inauguratul vechi bazin olimpic de înot, scremut până la facere în doar 14 ani, are un tarif de acces cel puțin bizar pentru un oraș de nivelul Târgu Mureșului, mai scump decât scumpul Cluj.

Dacă tariful de intrare e 25 lei pe la fiecare din cele două bazine, la Târgu Mureș un bilet de intrare pentru o sesiune îți oferă accesul la doar 2 ore , în  intervale prestabilite m, conform anunțului de pe pagina web a complexului. În schimb, la complexul olimpic de natație UTCN din Cluj, pentru aceeași sumă de 25 de lei se poate rămâne în bazin pentru toată perioada programului zilnic conform informațiilor de pe pagina web. TGM blog a verifica și telefonic acest aspect pentru a ne asigura că nu e o greșeală. Desigur, mulți vor supune că 2 ore sunt suficient pentru o sesiune, dar luând în considerare timpul necesar schimbului de echipamente, dușurile înainte și după folosirea bazinului și în general inflexibilitatea orelor prestabilite, putem concluziona că bazinul din Cluj oferă ceva mai mult decât cel din Târgu Mureș la aceeași bani.

Dacă la accesul zilnic accesul la bazinul din Cluj e superior celui din Mureș prin prisma beneficii/cost, la abonamentele lunare, bazinul olimpic din Cluj îl “zboară din apă” pe cel din Târgu Mureș. Abonamentul lunar la Târgu Mureș costă 225 lei însă oferă acces doar de 10 ori într-o lună, cu aceleași restricții de intervale orare de câte 2 ore prestabilite. Pe de altă parte, deși mai scump la 300 de lei pe lună, abonamentul la bazinul din Cluj oferă acces nelimitat, pe toată perioada zilei. În plus, la un abonament pe 3 luni la bazinul din Cluj costă doar 500 de lei, ceea ce oferă celor pasionați de înot acces la bazin la doar 5.5 lei pe ședința dacă aleg să înoate în fiecare zi, sau acces lunar la doar 167 de lei.

N-o mai lungim. Bazinul olimpic de înot din Cluj e mai ieftin și mai accesibile decât noul bazin de înot din Târgu Mureș. Nu înțeleg raționamentul tarifelor sau a intervalelor orare prestabilite. Dacă în Cluj se poate fără, și se întâmplă de când bazinul din Târgu Mureș nu era încă construit, bănuiesc că s-ar putea și la Târgu Mureș.

Poate că această investiție nu se poate susține fără tarifele practicate, mai ales în contextul creșterii prețurilor la energie. Sau poate că e doar o aplicare de tarife gândită pe colțul mesei, ceea ce nu ar fi o mirare, având în vedere parcursul construcției bazinului, perioada măsurată în zeci de ani.

Însă în contextul exodului tinerilor spre Cluj și alte centre urbane mari, unul din atuurile Târgu Mureșului e costul vieții mai scăzut, cel puțin în domeniul chiriilor. Te-ai fi așteptat ca accesul la o instalație publică de sport să fie cel puțin la fel de accesibilă ca într-un oraș mai scump din Romania (cel mai scump), nu peste acesta.

Măcar suntem numărul 1 la ceva.

 

Over & out.

TGM Blog/ the future

 

Facebook Comments