România, copiii tăi cu ce se mai droghează? Am întrebat un consilier local ce crede despre această poză (interviu)

Am întâlnit acest grup de copii care se drogau inhalând adeziv industrial din pungă, în Târgu-Mureș, în intersecția Fortuna. Copii care ar trebui sa fie la școală, să fie alfabetizați și pregătiți la un minim standard pentru a înfrunta viața în care au fost aruncați, bântuie străzile delirând de la chimicalele inhalate.

În orașul florilor, aceste flori s-au ofilit înainte să înflorească, iar dacă la această vârstă se droghează pe străzi, când ar trebui să fie la școală, oare ce vor face când vor deveni adulți? Statul Român, în care educația e obligatorie prin lege până la vârsta de 15 ani, i-a lăsat pe dinafară pe acești fii ai săi să-șa croiască singuri existența, “off the grid”, sau de capul lor.

Această problemă rămâne relevantă pentru oricine are pretenția de a administra acest oraș, și rezolvarea ei e o necesitate nu doar pentru dezvoltarea orașului și atragerea de locuitori și investitori noi, ci în primul rând din perspectiva socială, umană. Cum putem face turism, cum putem vorbi despre proiecte, parcări, autobuze și prosperitate, când avem copii drogați și dezbrăcați pe străzi, și adulți analfabeți care mișună prin gunoaie la limita supraviețuirii?

În contextul alegerilor locale de anul viitor, TGM Blog a pornit să afle dacă pretendenții la Primăria orașului au o idee, dacă nu un plan, sau măcar intenția de a aborda această problemă.

Am vorbit pe această temă cu consilierul local PÁPAI LÁSZLÓ ZSOLT, reprezentant al partidului P.O.L. în Consiliul Local Târgu-Mureș, pe care l-am acostat pe stradă, în fața primăriei, arătându-i exact aceste poze. De menționat că POL au doar 3 consilieri din 21 câți are consiliul, sunt în opoziție, dar am pus aceste întrebări în perspectiva alegerilor următoare, în care POL ar putea ocupa mai multe scaune, sau chiar să câștige poziția de primar.

Imediat mai jos găsiți interviul audio integral, iar după, o parte din interviu transcris:

Interviu Pápai László Zsolt

TGM Blog: Ce vă spune poza asta, ce părere aveți, în perspectiva cuiva care vrea să-și facă o familie aici? Ce vă spune această poză când vă uitați la ea?

Pápai László Zsolt: nu-mi place; chiar nu-mi place.

TGM Blog: Facem Mureșul turistic și vin olandezi, vin europeni și apar copii ăștia drogați de 3 ani și cad peste ei.

Pápai László Zsolt: Noroc că turiștii nu se duc la Fortuna.

TGM Blog: Ce propunere concretă are POL pentru această problemă, pentru integrarea sau reintegrarea minorităților?

Pápai László Zsolt: Singura soluție este educația. Nu avem ce face cu generațiile de adulți, doar copiii, care ar trebui scoși din acel mediu toxic în care se află.

TGM Blog: Credeți că puteți să separați copiii de părinți? Și părinții pot fi alfabetizați. Nu se poate face ceva acolo, local, creșe, locuri de muncă pentru adulți?

Pápai László Zsolt: Acolo (la valea rece) a funcționat o școală, Fundația Curcubeul, timp de 20 de ani, până când nu a mai primit fonduri din partea autorităților locale și s-a desființat.

TGM Blog: În perspectiva că o să câștigați mai multe scaune în Consiliul Local, ce aveți de gând să faceți?

Pápai László Zsolt: În primul rând trebuie reformată direcția de asistență socială din primărie, pentru că, ceea ce se întâmplă acum acolo este o bătaie de joc. Mie mi se pare că directoarea de acolo este paralelă cu domeniul social; de acolo trebuie început. Ei ar fi trebuit să rezolve problema asta.

TGM Blog: Nu credeți că aceasta ar trebui să fie o temă principală de campanie, înainte de a vorbi despre transport și alte proiecte?

Pápai László Zsolt: Nu cred că cineva are o soluție pentru moment.

TGM Blog: Nu există o soluție de moment pentru așa ceva, trebuie o soluție pentru generații întregi.

Pápai László Zsolt: La nivel de oraș nu este nicio soluție.

TGM Blog: Deci la momentul actual nu există nicio soluție?

Pápai László Zsolt: Ați văzut gardul acela care spune ca munca te eliberează. Acești copii sunt încă inofensivi pentru populație, dar sunt cei mai mari, care sunt ofensivi, care fură, care bat…știu situația de pe Pandurilor.

Stația de autobuze în cartierul 7 Noiembrie (August 2019)

TGM Blog: Vreau sa vă arăt o poză cu un copil de 3 ani pe care am făcut-o în vară, în stația de autobuze din 7 Noiembrie.

Pápai László Zsolt: Aoleo! Doamne ferește!

TGM Blog: Unde mai mergem cu acest oraș cu asemenea probleme?

Pápai László Zsolt: Foarte mulți din Valea Rece nu sunt de acolo.

TGM Blog: Am întâlnit o familie cu copii pe stradă și mi-au spus că nu primesc ajutoare sociale pentru cu nu au buletin. Cum există cetățeni nedocumentați care se nasc în țara noastră?

Pápai László Zsolt: Nimeni nu-i ia în evidență, cine să-i ia în evidență? Primăria ar trebui să ofere în Valea Rece aceleași condiții ca în restul cartierelor, asfaltat, apă potabilă….

TGM Blog: Am citit un reportaj in revista DOR în care oamenii de la Valea Rece se plâng că nu le sunt primiți copiii la școală, sunt segregați.

Pápai László Zsolt: Sunt segregați pentru că nu sunt spălați și miros. Dece nu sunt spălați? Pentru că nu au apă curentă.

TGM Blog: Dar undeva trebuie rup acest ciclu, nu?

Pápai László Zsolt: Da. Ce poate face primăria este să le asigure măcar infrastructura elementară care există în orice cartier.

TGM Blog: Credeți că e suficient doar o stradă pentru oameni care au trăit toată viața în gunoi?

Pápai László Zsolt: Trebuie stradă, trebuie lumină, trebuie apă curentă, și trebuie școală.

TGM Blog: Nu credeți că ar trebui un centru de informare acolo pentru adulți, în contextul în care mulți sun analfabeți și nu cunosc legile și drepturile pe care le au, unde s-și obțină adeverințe, etc.?

Pápai László Zsolt: Au încercat și ei să se organizeze, au și ei niște organizații…problema e că sunt ținuți din scurt cu joburile de la Salubriserv. Efectiv sunt șantajați cei care lucrează și câștigă ceva. Singurul lor venit legal este jobul de la Salubriserv, cine îl are și pe acela

TGM Blog: Deci nici măcar nu sunt pe ajutoare sociale, că tot auzim înfierarea aceasta că “mănâncă ajutoarele sociale”, dar ei nici măcar nu sunt pe ajutoare sociale.

Pápai László Zsolt: Fără buletin…de unde? Nu, nu sunt pe ajutoare sociale ăștia din Valea Rece, poate doar unii.

TGM Blog: Și de unde ar trebui să trăiască acești oameni?

Pápai László Zsolt: Eu am înțeles că vin foarte mulți în Târgu-Mureș pentru că pot practica (prostituția) pe calea Sighișoarei la liber. Dacă mergem acum pe calea Sighișoarei eu vă garantez că sunt cel puțin 10 fete care se vând acolo.

TGM Blog: Și cine ar trebui să le oprească, nu poliția, sau poliția locală? Nu puteți face o interpelare?

Pápai László Zsolt: Poliția ar trebui să le oprească. Noi tot facem interpelări și cu astea rămânem, cu interpelările. În fiecare ședință facem interpelări, noi, doi, trei de la POL, și cu asta rămânem. Să vă dau un răspuns ca urmare a interpelărilor pe subiectul tragediei de la Weekend:

La platoul Cornești, în caz de accident, până vine ambulanța, persoana care oferă primul ajutor este persoana care asigură curățenia în zona grătarelor.

Pápai László Zsolt: La Weekend primul ajutor este asigurat de clinica Top Med care nu are acordarea primului ajutor în domeniul de activitate, pentru 211 lei pe zi. Legea spune că fiecare ștrand trebuie să aibă salvamar. Noi avem 20 de muncitori necalificați, iar la 7 dintre ei scrie în fișa postului că acordă ajutor persoanelor care se află în pericol de înec. Nu sunt salvamari acreditați, nici la piscina Mircea Birău, nici la balon în Weekend. Cum să-ți mai lași copilul să meargă acolo?

TGM Blog: Deci la asta cu romii nu avem deocamdată o soluție? Poate ar trebui să începem cu educația oamenilor care ar trebui să fie deschiși integrării altora? Poate la noi e problema, nu la ei.

Pápai László Zsolt: ăăăă….da, și la noi e problema.

Facebook Comments