În timp ce la Cluj au început proiecte pentru metrou și tren regional, la Târgu-Mureș șoferii rablelor numite autobuze sunt în grevă pentru neplata salariilor. Vice-primar: ne credem mai buni decât alții și nu suntem

Din ciclul știrilor care ai vrea mai degrabă să fie un SF prost sau un vis urât din trecut, decât realitatea nefiltrată, la Târgu-Mureș, șoferii de la transport local au făcut grevă pentru că nu li s-au plătit salariile, iar autobuzele sunt niște rable poluante care se strică frecvent și în care mori de frig sau de cald, în funcție de anotimp. Între timp, la Cluj au fost desemnați câștigătorii licitației pentru efectuarea studiilor de fezabilitate pentru metrou și tren regional, asta după ce au împânzit orașul cu autobuze moderne și nepoluante.

Nu ar trebui să ne comparăm cu Clujul, sau nici măcar cu Oradea. Ne spune asta chiar viceprimarul orașului, Sergiu Papuc. Întrebat recent la o emisiune (min 35 pentru cei interesați strict de declarație) despre dezvoltarea Târgu-Mureșului în comparație cu orașe cu populație similară din țară sau străinătate, dânsul ne spune că avem pretenții prea mari pentru cine suntem: “trebuie să recunoaștem ce suntem, și cine suntem, ca să putem să evoluăm, și care este valoare noastră și cât contăm într-o ecuație națională…ne credem mai buni decât alții și nu suntem. Din falsa asta mândrie nu punem osul…” ne spune vice-primarul orașului, membru al executivului, al echipei care conduce orașul, cei care ar trebui să ne motiveze să ne depășim limitele, să lovim peste nivelul nostru, să tindem spre mai mult. Altfel spus, cumpătare, moderație, și să ne cunoaștem locul, să nu mai avem atâtea pretenții, că suntem mici, mândri și să ne mulțumim cu ce avem.

Într-un oraș gâtuit de trafic și poluare, un transport în comun modern, rapid și eficient, cu autobuze nepoluante, e prima și cea mai urgentă măsură care ar trebui implementată pentru a încuraja lumea să-și lase mașinile mai des în parcare. Însă la Târgu-Mureș, autobuzele par mai degrabă niște exponate dintr-un muzeu al transportului în comun, resuscitate zilnic de mecanicii de la societatea de transport local.

In iulie 2018 domnul Papuc ne anunța că Târgu-Mureș va avea 47 de autobuze electrice noi cumpărate de ministerul dezvoltării. Între timp se apropie iulie 2020, guvernul PSD care a promis autobuzele a fost demis, deci perspectivele sunt bune să ne plimbăm cu autobuze electrice la un moment dat, oricare ar fi acela.

Poate că tocmai acesta ar trebui să fie noul slogan turistic al orașului: Visați la călătoria în timp? Veniți la Târgu-Mureș dacă vreți să vă întoarceți în epoca trecută. Oricum, turiștii nu au nevoie de transport local modern, după cum ne anunță tot domnul vice-primar Papuc în același interviu, pentru că “turiștii vin cu autocarul”, ca în grupurile organizate care merg la moaște probabil, dânsul ne fiind la curent cu mișcarea globală de turism în care tinerii cutreieră lumea întreagă pe cont propriu, vizitează orașe prin care se plimbă cu ride-sharing, cu transportul în comun, și dorm prin hosteluri sau locuințe în economia de sharing.

Opriți vă rog acest autocar blocat în negura timpului. Vreau să cobor!

Over & out

TGM Blog/ the future

Facebook Comments